NHD: De kogel is eindelijk, na decennia, door de kerk: Vrone krijgt vernieuwd sportcomplex in ruil voor woningbouw

Archief Vrone Velden foto Arie Booy

Bron: Noord Hollands Dagblad – 19 februari 2021

SINT PANCRAS

De kogel is eindelijk door de kerk. Jaren is gesproken over de toekomst van het verouderde sportcomplex van Vrone in het hart van Sint Pancras. Nu gaat er een voorstel naar de gemeenteraad om op een deel van het terrein 51 woningen te bouwen. Het geld dat daardoor verdiend wordt, kan aan vernieuwing worden besteed.

Inwoners van het dorp weten dat de accommodatie van Vrone reeds een kwart eeuw voor gespreksstof zorgt. Diverse voorstellen passeerden in de afgelopen decennia de politieke revue. Precies een jaar geleden zei wethouder Jasper Nieuwenhuizen dat Vrone nu een ’kanskaart’ verdiende. Maar de ideeën die leefden over renovatie van het sportcomplex en bouwen langs de randen, gingen toch weer terug naar de tekentafel.

Verkoop
Inmiddels is het totaalplan voldragen meent de gemeente daarbij gesteund door de vereniging Vrone. In de raadsvergadering van 23 maart komt het plan op de agenda. Centraal daarin staat dat het gemeentebestuur een krediet van 2,8 miljoen euro dient te verstrekken om de kosten van de renovatie en woningbouw te dekken. Uiteraard zal door verkoop van de woningen weer geld terugvloeien in de kas.

De woningbouw op het voetbalterrein is niet onaanzienlijk. Er komen 9 vrije kavels voor woonhuizen beschikbaar. Daarnaast is er ruimte voor 42 appartementen. Bij de appartementen is 30 procent in het segment sociale woningbouw. Langedijk noemt renovatie van de velden en de bouw van een nieuw kantine-kleedkamergebouw een revitalisering. Om dat te bekostigen is woningbouw een vereiste.

Geklaagd
Aangezien er in het dorp geklaagd wordt over parkeeroverlast tijdens wedstrijden gaat Langedijk een parkeerterrein voor circa 50 auto’s aanleggen. Daarnaast is een herschikking van de velden nodig om de woningen te kunnen bouwen. Het raadsvoorstel meldt dat er op twee delen van het Vrone-terrein gebouwd gaat worden. Daarvoor is wijziging van het bestemmingsplan vereist.

Trekker
Aangezien de gemeente de trekker is van het Vrone-plan zit het college in de bestuurdersstoel. Vrone zelf zal een deel van de kosten van het nieuwe kantinegebouw dragen. Het college meent dat de financiële risico’s van de operatie zijn afgedekt doordat behoudend geraamd is. Met de omwonenden zal gecommuniceerd worden door de gemeente en Vrone, maar eerst dient het voorstel de gemeenteraad te passeren.

Extra: Dit weekend (20 – 21 februari 2021) komt het bestuur met een uitgebreide nieuwsbrief over het nieuwe complex. Houd je inbox dus in de gaten als je nog meer wilt weten!