NHD: Een groene postzegel


VOETBALCOMPLEX
Vrone wil eeuwfeest paar jaar later vieren op vernieuwd sportcomplex.

Als een oase liggen de voetbalvelden van Vrone ingeklemd in de bebouwing van Sint Pancras. „Het is een groene postzegel in het dorp”, zegt voorzitter Tijs Roeland. „Als jongen van acht liep ik hier al hele zondagen te voetballen. Ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen die mogelijkheid ook hebben.”

SINT PANCRAS Het ziet er naar uit dat die toekomst voor de sporters in het groen-zwart nu eindelijk verzekerd is.

Na een aanloop van decennia, met hier en daar een valse start, kan de gemeenteraad eindelijk scoren door te besluiten het sportcomplex te moderniseren. Om alles financieel mogelijk te maken, is woningbouw aan de randen vereist. Er blijven drie voetbalvelden over. In het hart van de tegen elkaar liggende velden komt een modern gebouw voor kleedkamers en kantine.

Badkuip

Behalve de verouderde accommodatie is de kwaliteit van de velden beroerd. „Het is hier net een badkuip”, zegt Roeland. „Dat ons complex lager ligt dan de omgeving is duidelijk zichtbaar.” Wie in de krant voetbalverslagen van de afgelopen jaren leest, stuit op zinnen als: ’Glibberen en glijden en hopen dat de bal een keer goed valt’ of ’Op het dramatische veld was goed voetbal niet mogelijk’. De voorzitter noemt een elftal dat er de brui aan gaf uit onvrede over gras en ondergrond.

Vijf jaar geleden kwam de gemeente met een plan om de bodem te verbeteren. De verslemping van de toplaag, slechte waterdoorlatendheid en zetting van de ondergrond moest worden tegengegaan. Het plan dat nu ter tafel ligt, gaat veel verder, want het hele complex gaat op de schop. De grond wordt afgegraven en voorzien van drainage, waarna de velden worden verplaatst en opnieuw ingezaaid.

Alle eisen

Het Vrone-bestuur is eerst begonnen met het opstellen van een programma van eisen waarin alle voorwaarden en wensen zijn bepaald waar het nieuwe complex aan dient te voldoen. Voorzitter Roeland: ,,Van kantine tot velden, verlichting, kleedkamers, onderhoudsruimte, etc. Overal is over nagedacht en vervolgens verwerkt in dit programma.”

Huizen

„Aan de Boeterslaan komen kavels voor vrijstaande huizen”, zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen in de Vrone-kantine. De nieuwe entree is aan de Vinkenlaan waar een laag appartementengebouw komt. „Het is nog niet zeker hoe veel huizen aan de Boeterslaan worden gebouwd. Er staan er nu negen ingetekend.”

Nieuwenhuizen is al lang bij het Vrone-dossier betrokken en hoopt dat er over een jaar of drie een fraai sportcomplex ligt: „We doen er alles aan om de participatie van omwonenden en belanghebbenden zo goed mogelijk te organiseren. Toch moet je rekening houden met een termijn van twee jaar voor het geval mensen naar de Raad van State stappen”, waarschuwt de bestuurder.

De wethouder noemt de Dorpsraad als een van de partijen die bij de inspraak betrokken worden. Volgens voorzitter Erik Kroese is de Dorpsraad er nog niet gerust op: „We hebben een mail gestuurd naar de gemeenteraad en wethouder Langedijk over vorm en volgorde van het participatieproces. We maken ons zorgen. De Dorpsraad heeft zich er nog geen mening over gevormd, maar we zijn wel blij dat er eindelijk stappen worden gezet. Dat is goed voor Vrone.”

Gezien het feit dat veel woningen pal tegen het sportterrein aan staan, is het voorstelbaar dat door omwonenden met argusogen naar de ontwikkelingen gekeken wordt. „We houden veel rekening met de buurt”, geeft penningmeester Jeroen van Velzen aan. „De nieuwe lichtmasten krijgen led-armaturen en zijn beter op het veld te richten dan de oude verlichting.”

Historie

Van de andere kant is de een eeuw oude vereniging niet uit Sint Pancras weg te denken. Behalve als centrum voor sportactiviteiten kent deze plek in het dorpshart een rijke historie bij festiviteiten zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag of de Nazomerrun waar honderden kinderen kunnen rennen tijdens de Nazomerfeesten. Sommige activiteiten zijn van belang voor de clubkas.

We hebben gespaard, maar er moet nog flink geld bij

Tijs Roeland

„We hopen dat de Zuurkoolcup dit jaar door kan gaan”, oppert penningmeester Van Velzen. „Ik denk dat dit in augustus wel moet lukken”, meent Nieuwenhuizen die het belang van de cup kent.

De gemeente investeert veel geld in de transformatie van het Vrone-complex; de club moet zelf ook de beurs trekken. „We hebben gespaard”, zegt praeses Roeland, „maar er moet nog flink geld bij. Daarom gaan we acties beginnen en meer sponsors werven. Vorig jaar bestond Vrone 100 jaar. Dat wilden we groots vieren, maar corona blies roet in het eten. Onze hoop is er nu op gevestigd dat we het eeuwfeest kunnen combineren met de ingebruikname van ons nieuwe terrein.”