Vrone en KNVB ruilen shirt; groen-zwart krijgt ereplaats in Zeist


Het is een bekend fenomeen na grote voetbalwedstrijden: shirtjes ruilen. Na afloop van zijn of haar loopbaan kijkt menig profvoetballer de stapel shirtjes van tegenstanders van weleer met enige weemoed door. Vorig weekend kreeg deze mooie voetbaltraditie op een geheel andere manier gestalte op het complex van Sv Vrone. De club ruilde namelijk van shirt met de KNVB.

Dat zit zo: op 8 december 1889 richtte Pim Mullier de Nederlandschen Voetbal- en Athletischen Bond (NVAB) op, de voorloper van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Zijn doel was om zoveel mogelijk Nederlanders te laten voetballen. Dat is gelukt; bijna 130 jaar later tellen de vaderlandse voetbalclubs ruim 1,2 miljoen leden. 

Waar Sv Vrone volgend jaar haar eeuwfeest viert, is de KNVB dit jaar dus 130 jaar oud. De bond viert 13 decennia georganiseerd amateurvoetbal met een uniek jubileumshirt. Dit shirt ruilde de bond vorige week met Sv Vrone. 

Het oranje tricot hangt inmiddels in de kantine en het groen-zwart van Vrone krijgt een ereplaats in de KNVB Campus te Zeist, naast de shirts van alle andere amateurclubs van Nederland. Dit als aandenken aan het feit dat de bond, de clubs, de spelers en natuurlijk de vele vrijwilligers samen het Nederlandse voetbal kleur geven.

En dus mochten Karin Oudejans (secretaris Sv Vrone en kar-trekker van het Kledingfonds dat jaarlijks zoveel spelers in het groen-zwart steekt), Jelle van Hamersveld (wedstrijdzaken en aanspreekpunt van de KNVB) het jubileumtricot van de bond in ontvangst nemen. Een opgetogen Gerard Aafjes nam op zijn beurt het groen-zwart mee naar Zeist.